May 29, 2007

footballer of the day

Tror det är Dagbladet som på fredagar (i sitt sportmagasin) har en spalt där mer eller mindre känt folk sätter samman sin favoritelva. Antingen med stark lokaltouch för att hedra småstadens hjältar eller tämligen förutsägbart med Schmeichel, Ronaldinho, Pelé och Maradona, eller så är det Liverpool-all stars osv. Och så är det alltid någon som måste argumentera med "nej, detta laget vinner nog inte så mycket, men herregud så kul det skulle vara på planen och vilka fester sen..." - alltid självklart med Gazza, Mini och någon annan skojare.

Jag är mest fascinerad av att få till Buster-känslan. Alltså ett lag där det är kombinationen namn + färdighet som kvalificerar till en plats. Idealet är Melchester Rovers med den oefterhärmlige Roy Race som fixstjärna och ett helt koppel av hangarounds med speciella färdigheter och coola namn. Rovers var en av de klassiska serierena i lika klassiska serietidningen Buster (och är det kanske fortfarande om Buster lever), som tillsammans med bl a Åshöjden, Johnny Puma och Super-Mac väcker ljuva minnen från 70- och 80-talets pojkrum.

Dagens kandidat:

Roberto Rivelino, den klassiske brasse-mittfältaren. En av de absolut allra bästa, med en fruktad vänster. Frisparksskytt av rang. Kommer personligen ihåg att han var med i VM 1978 (då man som vanligt mötte Sverige). Att han inte använder ett artistnamn, men kör på med sitt eget allittererande RR är en stor, viktig bonus. Mustachen är inte att förakta den heller. Definitvt inte.

Hade det varit en serie i Buster (á la "Rovers") kan jag tänka mig att han hade dykt upp i ett motsåndarlag, verkat lite skrämmande (mustachen) briljerat med sin teknik, visat sig vara en riktig gentleman, för att sedan bli köpt upp av Rovers och sakta glida ut till att bli en av många bifigurer.

2 comments:

Gisle Bakkalia said...

Kule navn? Jeg sier bare; Matt Lee Tissier.

Gisle Bakkalia said...

Sorry, bare en e i Le Tissier.