May 30, 2007

footballer of the day

Först till alla de som undrat över hur jag kommer fram till "riktigt namn".
Genomgående ska ett Buster-namn vara ett arketypiskt namn. Ett sådant där som ingen egentligen heter, men som på ett enkelt och direkt vis förklarar för läsaren vad det är för en filur vi har att göra med. Jämför: Alla dessa oräkneliga Sven från Sverige som dyker upp i tid och otid i film och litteratur. Och/eller med en artisitisk finess (gärna en kombination arektyp + artist). Så, nu när det är avklarat går vi vidare.

Har kommit längst bak - till målvakten.
Här är det mycket intressant att välja bland. Många festliga typer med fotbollsfiness och färgrika namn. Det frestar lite att välja svenskt. Katten från Kaiserslautern - Ronnie Hellström, med polisonger from outer space. Men det faller på namnet. Ärligt talat, Hellström når inte helt upp. Inte heller Ray Clemence, Alex Stepney eller Pat Jennings kommer helt fram av diverse anledningar. Funderade ett tag på Gordon Banks - namnet är där, färdigheterna också, men tämligen färglös. Men Gordon är ett bra Buster-namn (tänk: Greppet direkt). Samma sak med Dino Zoff - för ett namn. Obetalbart!!! Men alltså...karisma...?
Till sist står (sitter) jag då med två kandidater, där namn, färdigheter och personlighet samspelar. Bägge aus Deutschland (och Toni är inte med). Klart det ska vara en tysk som håller ordning (på försvaret). På bänken, bubblande av raseri sitter...

...Oliver Kahn.
Bara namnet skrämmer vettet ur de flesta. Kort and to the point. Och inte blir det bättre när du ser mannen. Klassisk tysk auktoritet och en frisyr direkt från han den store i Modern Talking. Eminent torhüter med temperament. Just vat ze doktor ordered. Med ett privatliv från helvetet glider han perfekt in i mitt serielag. Här är tillräckligt många historier till att fylla minst två säsonger med off the pitch-handling. Och som reserv blir det många häftiga incidenter där Oliver (o)medvetet försöker sätt käppar i hjulet för mitt förstaval. Nämligen...

...Sepp Maier.
Västtysklands något undervärderade, men mästerlige målvakt. 70-talsikon. Svarta handskar, blå tröja och farligt publikfriande. Kom alltid i skuggan av diverse jungen på mittfält och i anfall. Beckenbauer, Müller, Breitner Und So Weiter. Förtjänar en mycket större plats i historeböckerna. Namnet? Sepp Maier. Precis som med Kahn - inget dilldall. Inga krusiduller. Kom till saken och vakta målet. Ich bin der Sepp. Ich stoppar bollar.

No comments: