Nov 5, 2006

penny for the guy

5 november idag.
Föreslår att vi genast importerar Guy Fawkes day. Och ger barnen en ny chans till att klä ut sig, bränna bål och sända upp raketer. Först Halloween och så Guy Fawkes. Och Allhelgona på kyrkogården. Gothic November.





"Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot..."


Passar på att rekommendera "V for Vendetta". DVD'en (2-disc) just nu på Platekompaniet för 99,-. Och ta en tur till Tronsmo för att köpa serieromanen (Alan Moore). Fantastiska båda två.


V med Guy Fawkes-mask. Bok och film.










Boken är ju en överlägsen upplevelse - bara du, bilderna och texterna. I ett eget rum med din fanatsi och dina slutsatser. Specialeffekter får en ny mening. Bokens omfång och möjligheter gör att vi kommer djupare in i en historia och i karaktärerna. Och så är det en del andra ting som jag menar har en mer interessant vinkling än i filmen, t ex slutet. But hey...om vi inte hade haft en bok, eller om jag inte hade läst den en gång mot slutet av 80-talet - vad hade jag då menat om filmen? Hade jag inte blivit överimponerad av dialog, ide', skådeseplare, tema osv? Jo. Definitivt. Och det är jag också idag. Abslout. I'm impressed. Bok och film. Som CD och konsert. I detta fallet mindblowing.

Men vem var Fawkes?
Fawkes är ju inte bare en mask i V, men något mycket mycket större. Hasta la victoria siempre...., eller som V säger:

"...A building is a symbol, as is the act of destroying it. Symbols are given power by people. A symbol, in and of itself is powerless, but with enough people behind it, blowing up a building can change the world."

"Guy Fawkes & the Gunpowder Plot" som det hela heter på engelska handlar om ett gäng som ville störta regeringen - och spränga parlamentet. Året var 1605. Dagen var 5 november. Guy skulle sköta om sprängningen, men blev tillfångatagen i källaren under Parlamentet tillsammans med ganska många tunnor med krut. Caught in the act liksom. On the scene of the crime. Tjenare. No more Guy. Guy blev snabbt dömd för förräderi, och han hängdes och parterades plus en massa andra hemskheter.

Redan året efter (1606) startar traditionen med Guy Fawkes Day. Kung och regering bestämde att man skulle hålla en speciell gudstjänst till minne av det som skedde året före. Och folket hängde på - och barnramsan "Remember, remember the 5th of November..." slog snabbt rot - förräderiet ska inte glömmas bort (varning eller uppmaning??).

I England firar man fortfarande 5 november med fyrverkeri och brasor där man bränner Guy Fawkes-dockor, så kallade "Guys". Dessa "Guys" är det barna som sätter ihop av gamla kläder och tidnigar etc och så visar man upp sin "Guy" och ber om pengar för det; "A penny for the guy".

Ahhh...det hade varit något att fira här också. Eller finns det lokala förrädare att minnas med skräckblandad förtjusning? 10 øre for en quisling? Eller den svenska varianten där barnen bygger en ny (flykt)väg av t ex lakan - 10 öre för en stig?

En stig....Fattar du?

No comments: