Äntligen första julförberedelsen:
Hemmalagade köttbullar (mammas recept).
2000 g fläskfärs,
8 dl havregryn (glutenfri med tanke på Kristoffer),
5 dl kallt vatten,
4 gula lökar,
4-5 tsk salt,
3-4 tsk vitpeppar,
2 tsk svartppeppar
Lägg havregrynen i en skål och slå över vatten. Låt stå ca 15 minuter och svälla. Rör i två ägg i havregryn-vatten-blandningen. Lägg i färsen samt de resterande två äggen, riv löken direkt i skålen med övriga ingredienser och tillsätt kryddorna. (Be careful with the salt!)Blanda allt väl. Smaka och känn om kryddningen är bra.
Rulla lagom stora köttbullar (ska bli ca 200-220 st). Tänk på att de krymper vid stekning. Doppa händerna i kallt vatten under rullningen så går det lättare. Lägg de rullade köttbullarna på bakpapper på en långpanna. Sätt in i ugnen (200 grader). Vänd så att de får jämn färg runt om. Ta ut när de är bra stekta (provsmaka om du är osäker).
I år blev det 201 stk innan Jesper. Kristoffer och Elisabeth började provsmaka.
What a day to meet the balls.
No comments:
Post a Comment