Mar 16, 2007

my mood 11.11 am

China Girl (Single Version): David Bowie

Läste en intressant artikel i Q om Bowie och Iggy i Berlin. Handlade bl a om hur Bowie gick från fascination för det högerextrema till det motsatta (Berlin sätter definitivt sina spår). Och Iggy gick t ned sig när "Lust for llife floppade", för att så får en ny vår (och feta royalties) när Bowie tog med "China Girl" (cowritten Bowie/Pop) på "Let's Dance".

En intressant poäng är att "China Girl" definitvt inte handlar om en flicka från Kina, men om en drog som heter "Wite China", och som var Iggys favorit på den tiden. Duon formligen frossade på diverse droger och vid ett tillfälle slog polisen till och arresterade bägge två + en och annan groupie för innehav och bruk av hasch/mairjuana. Något som Bowie lång tid efteråt ser ironin i - att åka fast för något så trivialt...

Bowie kunde säkert ha skrivit om texten till "Let's Dance"-albumet, men bestämde sig för att original är original. Därför sjunger han bl a om att ha hakkors på hjärnan och stora planer för alla.

En fantastisk låt. Leta också upp orginalet från Iggys "The Idiot" (hans solodebut som också är den första plattan från pojkarnas gemensamma Berlin-år).

"I'm a mess without my, little china girl
Wake up mornings wheres my, little china girl
I hear hearts beating, loud as thunder
I saw they stars crashing down"

No comments: