Mar 12, 2007

my mood 09.57 am

Läste en några veckor gammal Økonomisk Rapport igår, på väg hem från Skåne. Snubblade över en liten artikel om Ikea som har lust att avskaffa plastpåsen. Man har startat en kampanj i USA för att få folk att inte välja vanlig plastpåse, men istället köpa den recirkulerbara varaianten. Så därför kostar den vanliga plastpåsen nu – tidigare var den gratis – 5p. (Oj vad dyrt...) Medan den recirkulerbara kostar 25p. Alla intäkter från försäljningen av den recirkulerbara går direkt till en organisation som heter American Forests.

Detta är en spinoff av den engelska kampanjen, där användandet av vanliga plastpåsar gick ned med 95 %.

Som Ikea säger:

"Plastic bag production endangers wildlife and increases landfill. All profits go to local community forest programmes. Purchase a blue bag......and together we can help the environment"

Bra initiativ. Någon i ledningen har tydligen insett värdet av CSR! Men varför inte lägga bägge påsarna på samma pris - 5p är ju alltid billigare än 25p....? Det enklaste och bästa statementet hade ändå varit att helt ta bort den vanliga plastpåsen. Då faller användandet inte bara med 95 %, men försvinner helt (från Ikea). Naivt enkelt. Tänkte jag först. Men så tänkte jag lite till:

Om Ikea hade tagit bort de dåliga plastpåsarna och bara haft det miljövänliga alternativet, så hade kanske kunderna inte fattat varför de skulle betala 25p för något som tidigare var gratis. Kanske är det viktigt att kunderna kan välja? Med valfrihet följer medvetande. Kanske är medvetandegöringen det viktigaste - att du blir medveten om möjligheterna, och att det är upp till dig (ditt samvete) att välja riktigt.

Alltså: Ikea tar et ansvar för att öka miljömedvetandet i USA genom att spela på amerikanernas medfödda rätt till att alltid välja. Att veta bäst. Själva den amerikanska själen. The land of the free. The land with the bush. And no Kyoto.

Smart.

The Voice Within/5:03/Christina Aguilera/Stripped/Pop

"Life is a journey
It can take you anywhere you choose to go
As long as you’re learning
You’ll find all you’ll ever need to know"

Tyckte det passade med tonårsfilosofi idag.

No comments: