Jan 24, 2011

rettferdig strøm?

Fordeling av forbruk mellom to avlesninger fordeles ved hjelp av en såkalt JIP (Justert innmatningsprofil). All kraft som mates inn i nettet, måles hver time. Fra dette trekkes det forbruk som måles hos stpre kunder (forbruk over 100000 kWh årlig). Tilbake står da summen av alt forbruk hos alle små kunder. Med dette som basis kan vi beregne hva summen av alle småkunders forbruk hver dag utgjør i prosent av samlet årsforbruk for de samme kundene. Vi går ut fra at alle bruker strøm på samme måte, og da kan vi også beregne den enkelte kundes forbruk hver dag.

Norges vassdrags- og energidirektorat har pålagt alle nettselskapene å beregne denne profilen. Den er grunnlaget for nettselskapenes avregning av det volum vi som kraftleverandør leverer til våre kunder.

Noen reagerer på dette med henvisning til at de ikke er hjemme, de har brukt ekstra lite strøm i en periode etc. Sum forbruk som er målt er riktig, og vi har ingen muligheter for å vite hvem som i så fall har brukt mer eller mindre strøm enn beregnet. Vi kan derfor ikke fravike bruk av profilen. Kunder som ønsker en mer nøyaktig beregning av forbruk og kraftpris, bør lese av ved prisendringer. Rutinemessig avlesning, for eksempel ukentlig eller månedlig, vil også bidra til bedre beregninger.

No comments: